Larsarholm.net

Don’t shoot the messenger

Foto: AP og The Guardian

Publisert av Lars, 27. januar 2014 | Sist oppdatert: 27. januar 2014 08:52

Snowden frykter for sitt liv. Ytringsfrihet?

Edward Snowden møtte nylig den tyske TV-kanalen NDR for et intervju. Under intervjuet gir han uttrykk for at han frykter for sitt eget liv. Dette kommer blant annet som en reaksjon etter at Buzzfeed hevdet å ha kilder i NSA, Pentagon og i den amerikanske hæren som sa at de ønsket å drepe Snowden.

La oss gå litt tilbake å se på hva Edward Snowden i realiteten har gjort. Han har varslet en hel verden om spionasje USA har drevet med, på allierte som på fiender. Så langt har ikke denne informasjonen vært til noe beviselig fare for USA. Ingen angrep har hendt hvor denne informasjonen var nøkkelen som skulle til for å utføre angrepet. Det Snowden har gjort er å avsløre «Top secret information» som har hatt den konsekvensen at hele verden er mer på vakt for å sikre sitt personvern.

Vi kan se på en annen frittalende amerikaner. Han heter Terry Jones. For dem som ikke husker han så var han pastor i sin egen lille kristne menighet kalt Dove World Outreach. I 2010 gikk han ut i media å proklamerte at Islam er djevelen og at muslimer ønsker å innføre Sharia i USA. Når han i tillegg inviterte til koran-brenning så måtte det vel nesten bli bråk. Etter at bl.a. Robert Gates, daværende forsvarsminister, gikk ut å kritiserte ideen lovde Jones å ikke gjennomføre brenningen. Det skulle likevel ikke gå mer enn ett år før Jones startet organisasjonen «Stand up America now» og gjennomførte en «rettsak» hvor Koranen ble dømt til å bli brent på en kulegrill. Reaksjonene lot vente på seg litt, før det brøt løs i Afghanistan. En mobb på 1000 sinte mennesker angrep en FN-base, flere vakter døde i tillegg til 4 av demonstrantene.

La oss sammenligne disse to. Edward Snowden ofret et svært godt betalt jobb og en svært behagelig liv for å opplyse om menneskerettighetsbrudd av gigantiske proporsjoner. Så langt har kun han lidd for sine handlinger. Terry Jones ville ha sine 15 minutes of fame og var medskyldig i at flere mennesker døde og ble skadet. Hvorfor er det da slik at Jones aldri fikk noe mer enn kjeft fra presidenten, mens Snowden er drevet på flukt og lever i asyl i Russland? Det skal sies at Jones i september ble arrestert for «ulovlig transport av drivstoff», noe som virker som en arrestasjon hvor politiet mer eller mindre bare ventet på en grunn for å arrestere Jones. Men en kortere fengselsstraff i USA er ingenting imot å bli forfulgt, og å risikere dødsstraff dersom man returnerer til sitt hjemland.

Det som smerter meg personlig er Høyre sitt standpunkt i denne saken. Det er ikke veldig sterkt, men Erna Solberg uttalte på spørsmål i spørretimen 1. novemeber 2013 at hun «ikke ville kalt Snowden en varsler» og at hun «ikke var imponert(over Snowden)». Hun mener at Snowden burde brukt interne varslingkanaler istedenfor å gå rett til pressen med en stor mengde hemmeligstemplet informasjon. Det som kanskje smerter meg enda mer i denne saken er hvor utrolig enig jeg er med SV i dette spørsmålet, og spesielt med representanten som fronter spørsmålet, Snorre Valen. Han svarer slik på Erna sitt svar: «Det er voldsomt naivt å tru at Snowden ville kommet noen vei med å prøve å klage på en praksis som er bestemt av USAs president. Sånn funker det ikke. Snowden hadde vel heller blitt sagt opp. Det overtrampet det er å overvåke millioner av mennesker, det trenger verden å vite av, det er ikke en byråkratisk sak i NSA». Han har så absolutt helt rett. Selv om USA liker å anse seg selv som verdens beste demokrati og «land of the free» er ikke det en oppfatning mange deler med dem lengre.

Ytringsfriheten blir stadig mer og mer truet. Det kan nesten minne litt om et episk verk. Heltene heter Snowden, Manning og Assange, mens erkeskurken er USA med sine undersåtter SOPA, PIPA og ACTA. Det som irriterer meg noe så grenseløst er tafattheten til resten av verdenssamfunnet. En av de mest grunnleggende menneskerettighetene blir stadig mer undertrykt, og man virker nesten som man mener at «the ends justifies the means». Det er det man skal si om Snowden, istedenfor sier man det om USA. Det er klart at USA er den suverene verdensmakten, men andre land må vise litt baller. Storbritannia har lenge være nikkedukker for USA og det toppet seg da statsminister David Cameron beordret at The Guardian skulle ødelegge alle harddriver med informasjon fra Snowden. Dette er så skummelt at jeg ikke kan tro det. Man går offentlig ut å gjør et så sterkt inngrep hos en avis, hva skjedde med den frie presse? The Guardian har ikke brutt noen lov, stadig oppfører Cameron seg som en gjennomsnittlig mobber som slår den flinke eleven til han lover å ikke si noe til frøken om at mobberen truer andre til å gjøre leksene sine for seg.

Ytringsfriheten er en skummel frihet å leke med, og resultatene kan være katastrofale. Behovet til å kunne uttrykke seg fritt er så sentral i alle mennesker, og henger mye sammen med vår trygghetsfølelse, det nest viktigste behovet for alle mennesker ifølge Abraham Maslow. Likevel har USA brutt egen lov og internasjonal lov i forsøk på å, som Shakespare ville sagt, «kill the messenger». Politikerforakt ser ut til å være noe en hel verdensbefolkning lider av, hvor mye skal man pushe før de biter tilbake? 


Prøv å hold en respektfull tone i kommentarfeltet. Rasistiske og diskrimerende kommentarer blir slettet, trollere blir ignorert. Og selv om det er mange grammarnazis der ute, prøv å ikke ta helt av når dere ser en ord del ings feil please. Much thanks